Френският тенисист Жо-Вилфрид Цонга отказа участие в демонстративния турнир „Capitala World Tennis Championship” в Абу Даби заради контузия, съобщи ДПА.

Травмата заплашва участието на французина в първото състезание от Големия шлем за годината - Australian Open, което стартира на 18 януари. Цонга, който е номер 10 в света, е финалист на „Мелбърн Парк” от 2008 година.

Той ще бъде заменен от Давид Ферер, който помогна на Испания да спечели втора поредна купа „Дейвис” през ноември в Барселона. В тридневната надпревара, която започва в четвъртък, участват шестима състезатели, като другите петима са водачът в класацията на АТП Роджър Федерер (Швейцария), вторият в света Рафаел Надал (Испания), Николай Давиденко (Русия), Станислас Вавринка (Швейцария) и Робин Сьодерлинг (Швеция).

Първите двама в световната ранглиста се класират директно за полуфиналите в петък. Спечелилият четвъртфинала между Ферер и шампиона на финалния „Мастърс” в Лондон Давиденко ще срещне Надал за място на финала.

Вавринка и финалистът от „Ролан Гарос” Сьодерлинг пък ще се борят за място на полуфинала, където ще победителят ще срещне Федерер.