Французинът Жо-Вилфрид Цонга победи със 7:6(3), 4:6, 6:1 швейцареца Роджър Федерер в среща от осминафиналите на турнира по тенис за мъже от сериите "Мастърс" в канадския град Монреал.

Цонга и Федерер се срещнаха и по време на Откритото първенство на Великобритания, като тогава французинът излезе краен победител от мача и прекъсна опитите на швейцареца за седма титла от надпреварата за Големия шлем. Кортът в Монреал е различен от английския, но развоят на двубоя беше идентичен с онзи от "Уимбълдън" - Федерер грешеше в отиграванията си в последните геймове, докато Цонга разполагаше с неизчерпаеми физически сили и се движеше далеч повече от съперника си.

"Цонга спечели срещу мен и на "Уимбълдън", така че не виждам изненада от изхода на мача. Той игра много добре. Знаех, че ще ме отстрани, ако не играя на върха на възможностите си срещу него. В момента Цонга разполага с огромна увереност в своите сили", каза Федерер след мача.

Испанецът Рафаел Надал, 2-кратен шампион в Монреал, както и британецът Анди Мъри, който пък спечели миналите две издания на турнира, отпаднаха още в първите си мачове. Благодарение на това сърбинът Новак Джокович остана единственият носител на титлата, който все още играе на турнира.

Джокович продължи уверено победната си серия като водач на световната ранглиста, след като се наложи със 7:5, 6:2 над хърватина Марин Чилич. Това е победа номер 50 за сърбина от началото на сезона.