През тази седмица Жо Вилфред Цонга се завърна на корта след дълго отсъствие. Французинът не бе играл от цели 13 месеца и това определено му се отрази в мача срещу младия американец Себастиан Корда. 35-годишният ветеран загуби от младата надежда на тениса с 4:6 2:6 за само 72 минути игра, но бившият №5 в света остава оптимист за следващите предизвикателства.

Заради различни контузии Цонга се смъкна до номер 66 в световната класация, но това не притеснява опитния тенисист и той е готов да започне да печели отново, въпреки ранното си отпадане на надпреварата в Монпелие.

„Никога не е хубаво да загубиш на родна земя, но аз трябва да бъда реалист. Щеше да е наивно да смятам, че след толкова дълго отсъствие ще ми бъде лесно. Необходимо ми е време и сега е важно да играя колкото се може повече мачове, най-важното е, че се чувствам добре физически, а и честно казано нямах късмет при жребия. Корда е един от най-талантливите тенисисти и това е мнението на много специалисти. Сигурен съм, че той ще играе за големите титли в бъдеще и за неговите 20 години, се справя прекрасно. Мога да бъда благодарен, че имам възможността пак да бъда на корта и ще си дам известно време, докато се върна на победния път. Не желая да бързам и да се натоварвам с очаквания, вярвам, че отново ще намеря пътя към победите“, заяви Цонга