Жо Вилфред Цонга е един от най-добрите френски тенисисти. Французинът постигна немалко успехи в света на тениса и е един от уважаваните играчи в тура. Вече към  края на своята кариера световният номер 49 сподели какво му носи тенисът и колко е безценен опитът, който трупаш през годините.

През миналата година на Цонга му се наложи да играе на няколко турнира от сериите чаланджър, в които той се представи отлично, като дори завоюва и титла. Точно чаланджърите са помогнали на френския ветеран да оцени и разбере още по-добре колко трудно е да влезеш в елита на световния тенис, нещо, което вече  бившият номер 5 в света постигна.

„Много е различно да играеш по чаланджъри и в големите турнири. Условията са различни, цялостната обстановка, а дори и публиката. Да играеш в такива надпревари ти помага да оцениш колко далеч си стигнал всъщност. Заради многобройните контузии, които имах бях принуден да играя в турнири от по-ниска категория, но не съжалявам", започна той. 

"В чаланджърите се срещаш с мъже, които мечтаят за големите турнири и искат да станат велики шампиони. Всеки велик тенисист е започнал от най-малкия турнир, за да стигне до значимите състезания. Всички сме минали през чаланджърите, но когато отново ти се наложи да играеш на подобни състезания, осъзнаваш истинската стойност на нещата".

"Аз дадох много на тениса и ще продължавам да играя, докато мога. Дори, когато играеш по чаланджъри много често успяваш да чуеш какво си говорят зрителите, нещо, което в големите състезания няма как да се случи. Благодарен съм, че имах възможността отново да си припомня по-ниските нива в тениса, защото това ти показва, че нищо не си постигнал случайно, а трудът обикновено се възнаграждава“, каза Цонга.