Французинът Жо-Вилфрид Цонга се класира за третия кръг на турнира по тенис на твърди кортове във Вашингтон (САЩ) с награден фонд 1,9 милиона долара. Цонга елиминира поставения под номер 2 Карен Хачанов (Русия) с 6:4, 2:6 7:5 след два часа игра.

34-годишният французин взе първия сет с единствен пробив в десетия гейм, а след това поведе с 1:0 и 40:0 при подаване на съперника, но Хачанов намери играта си и обърна до 5:1 в своя полза, след което изравни резултата.

Решителният трети сет отиваше към тайбрек, но в последния гейм Цонга получи възможност за пробив и се възползва, за да триумфира.

"Доволен съм, защото от доста време не бях печелил срещу играч от топ 10. Хубаво е да видиш наградата за усилията, които влагаш в тренировките", коментира 70-ият в света в момента французин, който записа първи успех в кариерата си във Вашингтон.

За място на четвъртфиналите той ще играе срещу британеца Кайл Едмънд, който записа победа номер 100 в кариерата си след 6:1, 6:4 над Лойд Харис (Южна Африка).

Двукратният полуфиналист и и шести в схемата Марин Чилич (Хърватия) надделя в престрелката с румънеца Мариус Копил и спечели със 7:6(4), 7:6(4) и също се класира за третия кръг.

Чилич наниза 13 аса, а Копил завърши със 18, като и двамата не допуснаха пробив в мача.
Ник Кириос (Австралия) пък пласира 15 аса и стартира с победа над квалификанта Тай-Сон Квятковски (САЩ) със 7:5, 6:4.

Съперник на Кириос във втория кръг ще бъде номер 11 Жил Симон (Франция).

Номер 3 Даниил Медведев (Русия) достигна до третия кръг след победа с 6:3, 6:4 над участващия с "уайлд кард" представител на домакините Бьорн Фратанджело.

За място на четвъртфиналите Медведев ще играе срещу друг американец Франсис Тиафоу.

Тиафоу, 16-и в схемата, се наложи над Александър Бублик (Казахстан) с 6:1, 7:6(5)./БТА