За начало, нека успокоя всички, вече настръхнали привърженици на Григор Димитров, които сигурно са готови с репликата: „Вие не разбрахте ли, че Гришо няма да дойде на този пуст турнир и това е!“

Всъщност разбрахме. Така и не разбрахме точно защо, но както се казва – това е. Чухме някои доводи, разбира се, къде убедителни, къде не чак толкова.

Въпросът е, че независимо от доводите за отсъствието си, Григор Димитров несъмнено ще липсва на тенис турнира в София. Даже вече липсва, защото надпреварата в Арена Армеец вече стартира. До неделя, когато ще бъде определен първият шампион на София Оупън, зрителите ще могат да видят много качествен тенис и някои от популярните лица в този спорт.

Факт е обаче, че ситуацията щеше да е доста по-различна при участие на най-добрия ни тенисист. Това едва ли някой може да го отрече, дори тези, за които всяка реплика с намек за критика към Григор е проява на комплексарщина или криворазбран патриотизъм.

Примерът какво можеше да се случи в предстоящите няколко дни, нека бъдат няколко думи от националния селекционер по волейбол Пламен Константинов. На въпрос за Европейското първенство през 2015-а, треньорът заяви: „Емоцията беше наистина много силна, особено с пълната зала, с големия ентусиазъм. Очевидно е, че хората имат нужда от такива емоции и фактът, че беше такава еуфория говори, че просто българинът е зажаднял за някакви успехи, да подкрепя, да се обедини около нещо.“

Трудно би могло да се каже по-добре...

Истината е, че участието на Григор Димитров на турнира в София щеше да е най-ценно за хората, които се вълнуват от постиженията и изявите му. Може би нямаше да спечели всичките си мачове, може би нямаше да вземе титлата в турнира, може би щеше да си навлече повече от редовните упреци за представянето си...

Но дори само с присъствието си в Арена Армеец Григор би дал възможност на хиляди българи да се обединят, да го подкрепят, да преживеят положителни спортни емоции.

Затова горното „Ех, Гришо...“ не е упрек, не е критика, а искрено съжаление, че описаната картина няма да се случи. Или поне не тази година.