Стефанос Циципас отпадна още на старта на турнира в Токио, който е с награден фонд от почти 2 милиона долара. Гръцкият топтенисист загуби от квалификанта Алекс Микелсен (САЩ) с 6:3, 1:6, 2:6. Циципас започна силно и поведе с 5:1 по пътя си към успеха в първия сет, но след това взе едва 2 от следващите 13 гейма и това се оказа решаващо за успеха на 20-годишния американец. Поражението му е добре дошло за Григор Димитров, който въпреки че се отказа от турнира в Пекин, ще запази мястото си в топ 10. 
 
Вицешампионът от надпреварата през 2022 година Франсис Тиафо (САЩ) също беше елиминиран още в първия кръг. Седмият в схемата загуби от друг американец - Брендън Накашима с 5:7, 3:6. Накашима, който завърши с 12 аса, навакса пробив пасив при 2:3 и стигна до обрат в първия сет, а след това затвори мача със серия от три поредни гейма във втората част.
 
В същото време Бен Шелтън (САЩ) започна успешно защитата на титлата си от Токио. Поставеният под номер 8 американец надделя над сънародника си Райли Опелка с 3:6, 6:1, 6:4. Опелка, който пласира 12 аса, спечели първия сет със серия от четири последователни гейма, но във втория загуби шест поред и Шелтън изравни резултата. В решаващата трета част се стигна до само един пробив в десетия гейм. За място на четвъртфиналите американецът ще се изправи срещу аржентинеца Мариано Навоне, който елиминира италианеца Лучано Дардери с 6:4, 6:4.
 
Представителят на домакините Йошихито Нишиока зарадва местните фенове с успех над Феликс Оже-Алиасим (Канада) със 7:6(5), 3:6, 7:6(5), след като отрази два мачбола при собствено подаване при 5:6 гейма в третия сет. / БТА