Стефанос Циципас се класира за полуфиналите на силния тенис турнир от сериите АТП 500 в Астана, Казахстан, след като надви Хуберт Хуркач в два сета – 7-6 (8), 6-3, за близо един час и 45 минути игра.

Първата ракета на Гърция и седмият в схемата поляк изиграха страхотен откриващ сет, завършил с дълъг тайбрек. Циципас имаше цели осем точки за пробив, включително четири в седмия и три в деветия гейм, но в крайна сметка съдбата на частта бе решена в дълъг гейм. В него Хуркач първо имаше три поредни сетбола при 6-3, а след това пропиля още два и отстъпи на съперника с 8-10 точки. Втората част бе решена от един-единствен брейк, дошъл в осмия гейм.

След него Циципас сервира комфортно и намери място сред полуфиналистите в надпреварата. Третият в схемата грък загуби само шест точки на първи сервис и четири на втори за целия мач, като не даде нито една точка за пробив пред Хуркач. В спор за място на финала той ще играе с Андре Рубльов. Петият поставен руснак даде само три гейма на френския ветеран Адриан Манарино.

Полуфиналът в долната половина на схемата ще бъде определен от сблъсъците Карен Хачанов – Новак Джокович и Роберто Баутиста Агут – Даниил Медведев, които са по-късно днес.