По-младите играчи трябва да поемат отговорност и да прекъснат хегемонията на „Голямата тройка“ на предстоящия Уимбълдън, заяви световният номер 6 от Гърция Стефанос Циципас. От 2003 насам, един измежду Роджър Федерер, Новак Джокович, Рафаел Надал и Анди Мъри е печелил титлата на Ол Инглънд Клъб, като швейцарецът е завоювал за периода осем титли.

Бившият шампион в надпреварата Борис Бекер заяви наскоро, че по-младото поколение е неспособно да предизвика „Голямата тройка“ – Федерер, Надал и Джокович – които са спечелили всеки един турнир от Големия шлем в последните 2 години и половина – и Циципас се надява, че именно той ще прекъсне тази доминация на Уимбълдън.

„Бих искал да станем свидетели на нов шампион тази година. Да се надяваме, че това ще бъда аз“, сподели 20-годишният грък пред журналисти. „Това ще добре за тениса, ще донесе нужното разнообразие. Ние сме отговорни като представители на новото поколение да работим усилено, за да победим тези хегемони. Някои от нас не са достатъчно отговорни, за да предизвикат най-добрите и да ги победят на голямата сцена“, добави той.

Циципас вече надигра Федерер и Надал съответно на Аустрелиън Оупън и Мадрид през този сезон, но заяви, че не зависи само от него и 22-годишния му колега от младата генерация Александър Зверев да са лидери на следващото поколение. „Има и други. Феликс, Денис, Тейлър, Алекс, Франсис…ние искаме едно велико съперничество за напред“, завърши световният номер 6. Циципас е поставен под номер 1 на турнира в Куинс, който е подготвителен преди Уимбълдън, и стартира срещу британеца Кайл Едмънд в първи кръг във вторник. Уимбълдън започва на 1 юли.