През изминалата седмица Борна Чорич стигна до своя първи финал на турнир от Мастърс сериите. Той направи това след няколко разочароващи турнира и отпадания в първи кръг в Шънджън и Пекин. Хърватинът дори обмисляше да не играе в Шанхай заради болки във врата, но в крайна сметка постигна най-големия си успех до този момент.

Във финалния сблъсък 21-годишният талант игра добре срещу Новак Джокович, но не можа да спре устрема на сърбина, който се е отправил отново към №1 в света.

"Просто съм щастлив от цялата седмица, от това, че на практика в понеделник сутрин мислех да си тръгна вечерта след първия мач до това да играя финал, първият ми на Мастърс турнир. Невероятно е. Трябва да погледна от положителна гледна точка и трябва да взема позитивите от седмицата."

Преди година по това време Чорич бе извън топ 50 на света: "Миналата година по това време определено страдах. Не играех добре. През паузата между сезоните реших да променя целия ми екип. Реших да променя подхода ми също. Тренирах шест седмици. Имах чудесна подготовка и извлякох дивиденти. Започнах да играя по-добре и това ми даде увереност."

"Исках да си докажа, че мога да победя най-добрите играчи отново и да играя добър тенис. Когато дойдох в Китай, винаги съм имал проблеми в Китай, честно казано, с времето и с часовата зона, не съм сигурен...Сега след този турнир мисля, че догодина ще съм по-спокоен."

Чорич призна и разликата в класите на финала. "Той бе много по-добър на корта. Аз играех добре, наистина. Щастлив съм как играх. Нямаше как да играя много по-добре, честно казано. Може би можеше да сервирам малко по-добре, но дори когато сервирах по-добре, той успяваше да връща топката. Така че нямаше какво да направя."

"Беше много тежко. Просто не знаех какво да правя точно. Няма съмнение, че бе много по-добър на корта."

"Това бе много добър урок. Не му се насладих толкова, но сега, когато гледам назад, това е много добър урок. Мисля, че мога да науча много от този мач. Ще погледна към него, когато имам почивно време. Със сигурност той игра невероятен тенис. Ще опитам да науча нещо", допълни Чорич.