Първата ракета на Чили Фернандо Гонсалес поднесе изненадата във втория ден от финалния за годината турнир от сериите Мастърс в Шанхай.

Гонсалес се справи с лидера в световната ранглиста Роджър Федерер с 2-1 сета. Чилиецът загуби първата част с 3:6 и когато поставеният под №1 Федерер вече виждаше успеха, Гонсалес съумя да се върне в мача.

Федерер не е губил в груповата фаза на турнира през последните пет години, а до този момент нямаше и поражение от Гонсалес в цели 10 срещи помежду им.

След като загуби първия сет, чилийският тенисист по невероятен начин успя да пречупи Федерер в тайбрека на следващия за 7:6.

Третата част само доказа, че Гонсалес не е готов да се предаде лесно в Червената група, и той победи след 7:5.

Така Фернандо Гонсалес взе своеобразен реванш от Федерер, за загубата на финала на Откритото първенство на Австралия през януари.

По-рано днес Анди Родик се наложи над Николай Давиденко с 6:3, 4:6, 6:2. Американецът бе впечатляващ на корта в Шанхай, като доминираше в срещата и показа амбиции за полуфинал.

Утре са вторите двубои от Златната група, а един срещу друг ще излязат Новак Джокович – Ришар Гаске и Рафаел Надал – Давид Ферер.