След като сезонът на трева в тениса приключи с Уимбълдън, посоката на елитните тенисисти обикновено е към САЩ, където започва поредната част от годината, а именно тази с класни турнири на твърда настилка.

Преди това обаче тенисистите имат интересна възможност да се впуснат в "червено" предизвикателство, а именно да играят отново на клей преди да се посветят на хард кортовете.

Именно тази седмица предлага подобна възможносст с две надпревари на клей в Европа - турнир от сериите АТП 500 в Хамбург (Германия) и друг от по-ниската категория АТП 250 в Гщаад (Швейцария).

Вниманието логично е насочено към Хамбургер заради по-високия ранг. Там списъкът с участници определено е интересен като има страхотни клей специалисти, както и тенисисти в супер форма, сред които и двама шампиони от миналата седмица.

Първите четирима в схемата на осмия турнир АТП 500 за годината са Алберт Рамос-Виньолас, Пабло Куевас, Карен Хачанов и Жил Симон.

Рамос-Виньолас за първи път ще бъде №1 в схемата на подобен турнир, а Симон (2011) е единственият бивш шампион. Иначе има четирима бивши финалисти в лицето на Куевас (2016), Давид Ферер (2014), Федерико Делбонис (2013) и Томи Хаас (2012).

За Хаас това ще е 20-годишен юбилей от първото му участие в неговия роден град през 1999. С него, Филип Колшрайбер и Флориан Майер ще бъдат свързани надеждите за първи германски триумф след далечната 1993 година, когато №1 в турнира бе настоящият му директор Михаел Щих.

През миналата седмица Ферер спечели първата си титла от 2015 насам, след като стигна до големия усех в Бастад. Другият отличник от изминалите 7 дни бе руският талант Андрей Рубльов, който влезе в основната схема в Умаг като "щастлив губещ", за да стигне до първия си АТП трофей. Той също ще бъде следен с интерес в Хамбург.

Други интересни имена в германския град ще бъдат тези на Иржи Весели, Фернандо Вердаско, Беноа Пер и Диего Шварцман.

Mtel Sport 1 ще излъчи всички най-интересни мачове от Хамбург още от първия ден на турнира, който стартира днес. Всеки ден двубоите ще стартират в 12 часа българско време като предаването ще продължава до края на последния мач на Централния корт.

Турнирът в Гщаад също ще бъде от много високо ниво като включва четирима от топ 30 - Давид Гофен, Роберто Баутиста Агут, шампионът от 2016 Фелисиано Лопес и Фабио Фонини.

Михаил Южни и Томас Белучи са другите двама бивши шампиони от турнира в живописния град, който се провежда за 102-и път.

Надпревата в Швейцария също ще можем да наблюдаваме в решителната ѝ фаза в ефира на Mtel Sport 2. В петък от 11:30 ще бъде излъчен пряко първият четвъртфинал като след него ще наблюдаваме и втория. В събота от 12:30 е първият полуфинал на живо, а от 20 часа вторият ще бъде предаден на запис. В неделя финалът също е от 12:30.

През тази седмица има и трети турнир. В него най-нетърпеливите да се впуснат в сезона на хард зад Океана имат идеална такава възможност. Надпреварата в Атланта е от категория АТП 250 като американците логично са най-много. №1 в схемата е Джак Сок, следван от трикратния шампион Джон Иснър. Другите двама, които почиват в първи кръг са Жил Мюлер и Райън Харисън. В Атланта ще участват един куп от тенисистите от "Следващата генерация".

Най-интересното от надпреварата в САЩ също ще бъде излъчено в каналите на Mtel Sport - два четвъртфинала в петък от 19 часа по Mtel Sport 2, двата полуфинала в събота вечер от 22 часа и от 2 часа през нощта по Mtel Sport 1, както и големият финал в нощта на неделя срещу понеделник от 0 часа по Mtel Sport 1.