Томаш Бердих осигури Хопман къп за втори път за Чехия, след като във втория сингъл победи Ришар Гаске със 7:6 (7:0), 6:4.

По-рано днес Петра Квитова даде аванс на отбора с успеха срещу Марион Бартоли със 7:5, 6:1. Така Чехия взе трофея за втори път след 1994-а година, докато петлите нямат нито един успех.

Чехите спечелиха и трите си мача в група А, където беше и България, а сега не оставиха никакъв шанс и за Франция на финала. Мачът на смесени двойки няма да се играе, тъй като победителят стана ясен преди него. Французите имат 18 участия в 24-годишната история на турнира, но са стигали единствено до финал през 1998-а година, когато губят от Словакия.

"За мене беше истинско удоволствие, че спечелих не само турнира заедно с Томаш, но и специално победата ми над Каролин Возняцки в мача ни с Дания в групата. Страхотно е, че я победих на старта на сезона. Мисля, че беше страхотна седмица и за мен, и за отбора, коментира Квитова след награждаването.

Днес тя даде старт с успеха над Марион Бартоли, като това е трети пореден успех над французойката.

"Мисля, че днес играх най-добре в сравнение с останалите мачове от Хопман Къп. Сервисът ми беше много по-насочен и силен, а и мога да реагирам при голямо напрежение, както беше в първия сет с Бартоли, обясни още Квитова. Много е важно сега да запазя този ритъм на игра и за Откритото първенство на Австралия".

Бердих имаше силен момент в мача с номер 19 в света Гаске, след като го срази със 7:0 в тайбрека на първия сет и в началото на втория, когато поведе с 5:2. Той сервира за мача, но изпрати топката в аут. Но Гаске имаше други идеи и не му остави повече шансове, след като проби този му сервис за 3:5 и спечели своя следващ, за да намали за 4:5. След това той имаше задачата данаправи нов пробив, за да остане в мача и направи каквото беше по силите му, спасявайки три мач-пойнта, но накрая Бердих взе сета и победата с ас.

Бартоли и Гаске играха в Пърт за първи път като двойка и след мача също обявиха, че са доволни от представянето си.

"Доволна съм от времето, което прекарахме тук на този турнир. С Ришар е забавно на корта, обясни финалистката от Уимбълдън през 2007-а година Марион Бартоли. Направихме си чудесна подготовка за Откритото първенство на Австралия.