Българският талант Джордж Лазаров се превърна в най-младия тенисист в света с актив в световната ранглиста за мъже. 16-годишният по-малък брат на национала за Купа Дейвис Александър Лазаров (23 г.) стана изобщо първият състезател, роден през 2005 година, който печели точка за класацията на професионалната асоциация (АТР).

Той стори това още при дебюта си в професионален турнир - в надпреварата от категория М15 на международната федерация (ITF) в комплекса "Санта Марина" в Созопол ($15 000). Тази седмица Джордж вече записа четири победи - три в квалификациите, и една в основната схема, която именно му донесе 1 точка за ранглистата на АТР. В пресявките тийнейджърът елиминира последователно нашия Даниил Иванов с 6-1, 6-1 и поставените в предварителната схема под №5 Луиджи Кастелати (Ит) с 6-3, 6-4 и №9 Михаил Минаков (Рус) със 7-5, 4-6 (10-4). В I кръг на основната схема вчера левичарят сътвори сензация, разгромявайки поставения под №4 в турнира Габриел Донев с 6-1, 6-3.

На 1/8-финалите младият българин се изправя срещу Петру-Александру Лунчану (Рум), който елиминира на старта друг от нашите участници - Мерт Рамадан, след обрат с 1-6, 6-2, 6-2. Лазаров ще дебютира в световната ранглиста идния понеделник (20 септември), когато бъде обновено подреждането. Понастоящем тримата най-млади тенисисти в класацията на АТР са 17-годишни - №683 Артур Филс (Фр), №686 Мартин Дам (САЩ) и №737 Люка ван Аш (Фр).

Дебют в мъжката ранглиста ще направи и 18-годишният Пьотр Нестеров, който също се класира за II кръг в Созопол. Финалистът на двойки от юношеския US Open победи на старта "щастливия губещ" от квалификациите Каспар Шюце (Гер) с 6-1, 6-3 и също заслужи първата си ранкинг точка при мъжете. Следващият съперник на Пьотр е Томазо Кампанучи. Лазаров и Нестеров ще станат 17-ят и 18-ят българин в подреждането на професионалната асоциация.

На 1/8-финалите в Созопол днес играят още двама наши тенисисти. В I кръг поставеният под №5 Симон-Антъни Иванов се справи с Драгомир Драганов с 6-2, 6-4, а Симеон Терзиев спечели друг изцяло български двубой - 6-4, 6-2 срещу Динко Динев. Техни съперници за място на 1/4-финалите са съответно Георге Цивадзе (Груз) и №6 в схемата Валентен Вашеро (Фр).