Британецът Раян Пенистън, номер 180 в световната ранглиста, поднесе голямата изненада в първия кръг на турнира по тенис на трева в лондонския „Куинс Клъб“ с награден фонд 2,275 милиона евро.

Участващият с „уайлд кард“ Пенистън отстрани на старта водача в схемата и номер 5 в ранглистата Каспер Рууд от Норвегия със 7:6(4), 7:6(2) в мач, продължил 2 часа и 10 минути.

Тенисистът, който е седма ракета на Великобритания, играе за първи път в основната схема на турнир от АТП веригата. Едва за седми път в историята водачът в схемата губи в първия си мач в надпреварата, което прати Рууд в любопитния списък, включващ фигури като Анди Мъри, Пийт Сампрас и Джими Конърс.

„Честно казано не мога да повярвам. Всичко е като сън. Не спах много минала нощ и наистина не ми изглежда реално. Играх добре. Каспер е страхотен тенисист, който се справи много добре на „Ролан Гарос“, така че знаех колко тежка задача ме очаква“, коментира 26-гоишният Раян Пенистън.

„Преди четири или пет години стоях отстрани и гледах. Ще ми трябва малко време да го осъзная“, добави британецът след победата си.

Във втория кръг Пенистън ще се изправи срещу аржентинеца Франсиско Черундоло, който надигра испанеца Педро Мартинес с 6:3, 6:2.

Номер 2 в схемата на турнира Матео Беретини не допусна изненада срещу британеца Дан Еванс и го победи с 6:3, 6:3 за час и 36 минути игра.

Напред се класира и сърбинът Филип Краинович след успех над американеца Дженсън Бруксби с 6:4, 6:3.