ITF започва 25-годишно партньорство на стойност 3 милиарда долара с инвеститорската група Kosmos. По този начин ще бъдат генерирани значителни приходи за глобалното развитие на тениса.

Като следствие Бордът на директорите на ITF одобри единодушно план за превръщането на Купа "Дейвис" в Световно първенство по тенис, провеждащо се в продължение на седмица в края на сезона, на което играят 18 страни.

В заседанието взе участие и президентът на Българската федерация по тенис и член на Борда на Директорите на Международната тенис федерация (ITF) Стефан Цветков.

Драстични промени в Купа "Дейвис" от 2019 година

Жерар Пике, който е испански футболист на Барселона, е основател и президент на Kosmos.

В групата е още изпълнителният директор на Rakuten Хироши Микитани.

"Това е голяма промяна за ITF и тениса – заяви президентът на ITF Дейвид Хагърти. – Искаме да превърнем Купа "Дейвис" във фестивал на тениса и забавлението, на което да участват най-добрите играчи в света. Новото партньорство не просто ще създаде Световно по тенис, но ще отключи рекордни инвестиции за бъдещите играчи." 

"От инвеститорската група Kosmos сме много развълнувани да се присъедини към това вълнуващо партньорство с ITF. Заедно можем да издигнем Купа на Дейвис до нови висоти", заяви от своя страна футболистът Жерар Пике.