Борис Бекер даде ексклузивно интервю за „Евроспорт“, в което сподели много интересни детайли от работата си като треньор на Новак Джокович. Носителят на 6 титли от Големия шлем, който понастоящем отговаря за националния отбор на Германия, сподели притеснението си от ефекта, който глобалната пандемия ще окаже върху спорта и посочи кой според него би могъл да  следващата голяма звезда на тениса. 

Прекара доста време като треньор. Би ли се захванал отново с това?

Не бих искал да отписвам тази възможност. В момента няма как да се случи, защото отговарям за националния отбор на Германия, но нищо не е вечно. Ако се появи играч, който да ме заинтригува, да е отворен към моите методи и да е готов да работи здраво, тогава защо не? Проблемът е, че тази работа изисква много време. Когато бях треньор на Новак Джокович прекарвах с него между 25 и 30 седмици годишно. Това включва тренировъчните лагери и по-малките турнири. Трябва да участваш в цялата предсезонна подготовка през зимата и пролетта. Не всеки може да си позволи това. Аз имам семейство, както и други професионални ангажименти. Но все пак тенисът е голямата ми любов и не искам категорично да казвам „не“.

Стана дума за периода ти като треньор на Новак Джокович. Разкажи ни повече за този период от кариерата си.

Когато от щаба на Новак се свързаха с мен той тъкмо беше загубил лидерството в ранглистата и беше „само“ номер 2. Бях коментирал много негови мачове на Уимбълдън и US Open и очевидно те бяха взели мнението ми за играта му под внимание. Обади ми се неговият мениджър Едоардо Арталди, с когото се познавахме от много време, и ме попита дали бих искал да тренирам Новак. Срещнах се с Джокович няколко седмици по-късно в Монте Карло и в продължение на 48 часа говорихме единствено за тенис. Обещах му, че винаги ще бъда напълно откровен с него и ще му казвам дори най-тежките истини, защото това е най-добрият подход и в противен случай нещата просто не се получават. Казах му „Причината вече да не си на върха е в това, че се чувстваше прекалено комфортно там и нямаше амбицията да се усъвършенстваш. Надал и Федерер еволюираха в играта си, но ти нямаше този стремеж. Позиционирането ти на корта не ми харесва много, а сервисът ти – изобщо“. Разговорът ни беше много дълъг. Той вече беше многократен шампион от Големия шлем и утвърдена суперзвезда, но не беше доволен, искаше още. Това е нещо, което буди огромно уважение. Противно на това виждам някои млади играчи, които стигат до полуфинал от Шлема и после празнуват половин година. Така няма как да настигнеш големите трима. Джокович иска да пренаписва историята и да чупи рекорди. Това е неговата амбиция. Новак винаги ще остане мой близък приятел. Прекратихме професионалните си отношения в края на 2016, защото той искаше да си вземе почивка. В началото на 2017 имаше сериозни проблеми с лакътя и се наложи да го оперират. Предходните 3 години бяха много динамични и интензивни за него и след такъв период дори машина като Джокович се нуждае от почивка. Няма смисъл да си треньор, когато няма кого да тренираш, нали? Разделихме се приятелски и останахме в добри отношения. След това много пъти сме разговаряли и е искал съвет от мен. Моята врата винаги е отворена за него. Взаимоотношенията между треньор и играч трябва да се основават най-вече на доверие. Мога да помогна на даден играч само ако той е напълно откровен с мен и ми се доверява напълно, а аз, естествено, никога не бих предал това доверие.

Пандемията от COVID-19 парализира световния спорт в продължение на месеци. Как гледаш на настоящата ситуация? Колко време ще е нужно на тениса, за да се отърси от този шок?

В момента съм много обезпокоен за тенисистите. Не толкова за първите 100 в ранглистата, които са стабилни финансово и нямат такава крещяща нужда от парите от следващия турнир. Но останалите стотици, дори хиляди играчи, които изкарват прехраната си с тенис, на практика са без работа в момента. Ако това положение продължава, ще трябва да си потърсят друга работа, защото в крайна сметка и те имат сметки за плащане. От друга страна виждам това като възможност за ATP, WTA и ITF. Всички те са изправени пред един и същи проблем: няма тенис! Така че трябва да се замислим: дали в бъдеще все още ще има толкова много турнири? Или продължителността на турнирите от Големия шлем ще бъде съкратена от 14 на 10 дни, например? Но това би означавало по-малко работни места за хилядите хора, които са замесени в организацията на тези турнири. Какво ще стане с малките надпревари като “Challenger” сериите например? Имаме нужда от тези турнири, защото без тях младите играчи не могат да си пробият път нагоре. Въпросът е много сложен и сериозен. Трите федерации никога не са били единни по някой въпрос и това е чудесен шанс да седнат и да начертаят съвместна стратегия за развитието на спорта. Лично на мен това много би ми харесало.

Говорейки за младите играчи, няма как да не те попитаме кои от тях виждаш като потенциални наследници на Федерер, Надал и Джокович?

Това е големият въпрос, който обсъждаме на всеки турнир от Големия шлем от 2017 насам. Доминик Тийм вече е играл на 3 финала от Шлема, Зверев и Циципас са достигали до полуфиналите, но никой от тях все още не може да достигне върха. Защо? Това е въпрос, който можем да обсъждаме цял ден. Разбира се, тримата големи са изключително силни и поддържат това ниво вече почти 15 години. От друга страна, днешните млади играчи може просто да не са достатъчно добри. По мое време имаше играчи на по 20-21 години, които вече бяха печелили титла от Големия шлем. Искам да видя младите да се вдигнат в момент, в който Федерер, Надал и Джокович са още в силата си, а не когато вече са на прага на пенсионирането. Ако Ролан Гарос и US Open все пак се проведат тази година бих искал да видя още един финал между Надал и Тийм. Може би този път австриецът ще победи? Това много би ми харесало.

За финал: какви са бъдещите ти професионални амбиции?

Надявам се още дълго да остана в сферата на тениса, моят любим спорт, независимо дали като треньор или телевизионен експерт. Все още обичам тениса и тази работа ми доставя огромна радост. Харесва ми да разговарям с младите играчи, както и да говоря часове наред за тенис с Роджър, Рафа и Новак. Надявам се, че това ще продължи още много дълго време.