Турнирът в Астана става все по-популярен сред световния тенис елит. Надпреварата дори бе със статут от категория 500, и въпреки че сега състезанието вече е с по-нисък ранг, ATP 250, събитието предизвиква сериозен интерес.

Няма как да е и по друг начин, след като в основната схема присъстват имената на двама бивши шампиони от „Големия шлем“. Това са Доминик Тийм и Стан Вавринка, които от своя страна могат да се изправят един срещу друг още във втория кръг на Астана Open.

За тази цел и двамата трябва да преодолеят своите опоненти в първия кръг на надпреварата, като Вавринка ще срещне  американеца Маркос Гирон, докато Тийм ще трябва да се справи със съпротивата на представителя на Перу Хуан Пабло Варияс, който само преди броени дни загуби от Григор Димитров на турнира в Чънду.

Ако това се случи, трикратният шампион от „Шлема“ и победителят от US Open 2020, ще премерят сили още във втория кръг на турнира в Казахстан. Двамата досега са се срещали 4 пъти един срещу друг, като балансът е в полза на опитния швейцарец, който води с 3 на 1 победи в преките двубои.