Бившият наставник на Анди Мъри Марк Петчи смята, че раздялата между най-добрия британски тенисист и доскорошния му треньор Иван Лендъл може да има положителен ефект върху играта на шотландеца.

Хърватинът успя да изведе Мъри до златен олимпийски медал, първото място в Ю Ес Оупън и така бленуваната титла на „Уимбълдън“ през миналия сезон, с което прекрати 77-годишното чакане за шампион от Острова. След това обаче на преден план отново се появиха познатите болки в гърба на играча и се стигна до операция.

След хирургическата интервенция 26-годишният тенисист все още не може да влезе в ритъм и се представи слабо на доста от турнирите, на които взе участие. Въпреки това се смята, че основният мотив за раздялата са разминаванията в графиците на Мъри и Лендъл.

„Като чета между редовете, ми изглежда сякаш двамата са седнали на маса в Маями след турнира в Индиън Уелс, за да направят нова сделка, но тя не се е получила“, каза Петчи, който също е бил треньор на Мъри. „Иван не обича да пътува толкова, също така не обича да присъства на турнирите, докато Мъри се нуждае от някого, който да бъде там.“

„Когато Анди търсеше Иван, имаше само един човек на планетата, който можеше да разбере как се чувстваше Мъри – да си загубил четири финала от Големия шлем. Само още един човек е правил същото. Затова имаше химия помежду им. Лендъл го преведе през финалната линия, помогна му да спечели Ю Ес Оупън, „Уимбълдън“, затова следващият треньор не бива да се тревожи за трофеите.“

„Следващият наставник – а вариантите не са много – трябва да гледа от друг ъгъл. Може би ще трябва да намери нова мотивация за Анди“, допълни Петчи.