Матео Беретини преживява една изключително трудна 2023 година. Различни травми попречиха на  италианеца да играе в редица турнири, а съвсем логично това се отрази и на неговия ранкинг. Към днешна дата, Беретини е под номер 38 в световната ранглиста, като за него сега предстои участие на мастърса в Торонто.

След това, бившият номер 5 ще играе и на надпреварата в Синсинати, а добрите новини за финалиста от Уимбълдън 2021 са, че в нито един от двата турнира, той няма да защитава никакви точки. Проблем за Матео обаче, може да се окаже  US Open, където италианският представител трябва да се справи по един доста добър начин и да гони силно представяне в Ню Йорк, след като през миналата година достигна до четвъртфиналите.

Сега, Матео Беретини, говори за трудните моменти в тениса и за тежките предизвикателства пред себе си.

„Наистина ми бе ужасно трудно, докато бях извън кортовете и трябваше да се справям с различни контузии. Всъщност, искаш да играеш, желаеш отново да си на високо ниво, а не можеш да сториш нищо повече, освен да чакаш. Доста тежко изживях дългото си отсъствие, а когато се завърнах, определено ми липсваше увереност. Сега, смятам, че бавно бавно намирам правия път, но ще ми е нужно още време, докато се завърна към най-доброто, на което съм способен. Истината е, че доста мислих, имах ужасни дни, в които  си казвах, че може и да приключа с тениса и контузиите просто няма да ми позволят да разкрия потенциала си и да се върна отново сред най-добрите.  Ето, че все пак отново съм тук, и няма как да не бъда щастлив от този факт. Най-важното за мен, поне засега е, че играя и трябва да трупам още победи, за да вървя само нагоре. Представянето ми на Уимбълдън бе положителен знак и крачка в правилната посока, като силно се надявам, че на предстоящите важни състезания в Торонто и Синсинати, ще мога да покажа най-доброто“, каза Беретини