Чехът Томаш Бердих спечели титлата на турнира по тенис в японската столица Токио с награден фонд 869 хиляди долара. Поставеният под номер девет Бердих победи без особени проблеми на финала петият Хуан Мартин Дел Порто от Аржентина с 6:1, 6:4 само за 77 минути.

27-ият в света Бердих наниза 11 аса и не допусна пробив в мача, за да грабне първия си трофей за годината и общо четвърти в кариерата си. В същото време 20-годишният Дел Потро се оплака от болки в стомаха и дори поиска медицински таймаут след петия гейм. Южноамериканецът, който спечели всичките си 4 титли през този сезон, все пак продължи двубоя, но не успя да предотврати едва втората загуба в последните си 31 мача.

„Не успях да се нагодя бързо към стила му. Във втория сет се представих малко по-добре, но вече беше късно. Той игра отлично и не ми даде много шансове”, коментира Дел Потро.

Въпреки поражението, аржентинецът ще влезе в топ 10 на световната ранглиста за първи път в кариерата си в понеделник. В момента Дел Потро е 12-и, но от утре ще се изкачи с три места и ще бъде девети.

Водачката в схемата Каролин Вознячки от Дания спечели трофея при жениете. 18-годишната Вознячки победи на финала петата поставена Кая Канепи от Естония с 6:2, 3:6, 6:1 за 2.22 часа. Това беше трета титла в кариерата на датската тийнейджърка след успехите в Стокхолм и в Ню Хейвън по-рано през сезона.

16-ата в света Вознячки стартира убедително и набързо поведе с 4:0, което се оказа достатъчно за спечелването на първия сет. 23-годишната Канепи, 33-а в класацията на УТА, обаче отвърна със силна игра във втората част. Тя направи ранен пробив и удържа аванса си до края на сета.

В третата част обаче Вознячки тотално доминираше и даде само гейм на естонката, която не успя да спечели първа титла във втория си финал след турнира в Хаселт през 2006 година.