№43 - от понеделник това е позицията на Григор Димитров в световната ранглиста. От края на 2012-а българинът не бе падал толкова назад в класацията на АТР. Но тази позиция ясно показва слабата изминала година за Григор. Това най-вероятно бе и причината самият той да изпрати послание към феновете си, споделяйки оптимистично, че "завръщанията са по-силни от спънките".

Е, действително като че ли вече идва времето Григор да се завърне с гръм и трясък сред най-добрите в тениса. В Монте Карло представянето не бе лошо, просто жребият отреди мач още в трети кръг с "Краля на клея" Рафа Надал. До края на сезона бившият №3 няма много точки за защита, така че има всички шансове да се завърне поне в топ 20 до края на 2019-а.

И всичко това може да започне от тази седмица и участието му на турнира в Барселона. Надпреварата от категория АТР 500 по принцип не бе в плановете на Димитров, но в крайна сметка реши да се включи, правейки го с покана от организаторите.

През миналата година той стигна до четвъртфиналите в каталунската столица като победи Жил Симон и Малек Джазири преди да загуби от Пабло Кареньо Буста. Успехите над Симон и Джазири пък бяха първите му на този турнир след трите загуби в първите му мачове през 2008, 2011 и 2013.

Извън това Димитров има хубави спомени от Барселона, тъй като като юноша дори живя известно време в града и е тренирал често на кортовете на тенис клуб "Барселона".

Сега ново достигане до четвъртфиналите не изглежда никак лесна задача, тъй като Григор е по-назад сред поставените и съответно ще има има тежък път към топ 8.

В сряда той стартира с труден съперник в лицето на Фернандо Вердаско. 35-годишният испанец се чувства прекрасно на клей, настилката, на която е спечелил 5 от 7-те си титли. Двамата имат шест мача помежду си като са си побелили по 3 победи. На клей обаче предимството е за испанеца - 2:1 успеха, включително този на Ролан Гарос преди година, дошъл със 7:6(4), 6:2, 6:4.

Мачът е четвърти на корт „Рафа Надал”, където програмата стартира в 12 часа българско време. Това значи, че двубоят на Григор ще е в късния следобед. Той ще бъде излъчван по MAX Sport 1.

А при преодоляването на Вердаско, то в трети кръг го очаква Николас Джари, който изненадващо победи фаворита и втори в схемата Александър Зверев.

Иначе голямото внимание в Барселона логично ще е насочено към Рафаел Надал. "Краля на клея" изненадващо загуби от Фабио Фонини на полуфиналите в Монте Карло и се очаква с нетърпение да видим реакцията му на друг от любимите му турнири, на които Надал има 11 титли.

Негов първи съперник е Леонардо Майер, а след това може да видим най-вероятно последно издание на класиката Надал-Давид Ферер. Както е известно, ветеранът слага край на кариерата си в Мадрид, а тук започна с успех над Миша Зверев. Следващият му съперник е Люка Пуй. В четвъртината на Надал е още Стефанос Циципас.

Другият голям фаворит в турнира изглежда Доминик Тийм. Третият в схемата стартира с един от възможно най-трудните съперници на червено - Диего Шварцман и го победи в два сета. В тази част са още Карен Хачанов и Пабло Кареньо Буста. Двубой между Надал и Тийм е възможен на полуфинал.

В третата четвъртина пък с интерес ще следим, дали шампионът от Монте Карло Фонини ще продължи с великолепния си тенис. Негов съперник във втори кръг е испанският талант Никола Кун, а нататък го очаква като поставен Денис Шаповалов. За четвъртфинал пък възможни съперници са Кей Нишикори и тийнейджърът Феликс Оже-Алиасим.

Целият турнир от Барселона можете да гледате през седмицата в ефира на MAX Sport 1.