На официалната страница си страница Асоциацията на професионалните тенисист (ATP) публикува анализ на представянето на Григор Димитров точно преди участието му в Синсинати. От ATP не пестят суперлативи към 26-годишния хасковлия най-вече заради огромния контраст в изявите му през тази година и ужасяващата за него 2016 година.

Труден, но познат съперник за Гришо на старта в Синсинати

„Григор Димитров беше стигнал дъното”, започва обзорният материал. „Беше загубил 6 от последните си 7 откриващи мача. Бившият номер 8 в света и полуфиналист от „Уимбълдън” бе пропаднал чак до 40-ата позиция в ранглистата на ATP – неговият най-забележителен упадък за повече от 3 години.”

Федерер се отказа от Синсинати, Надал ще бъде №1

И продължава:

13 месеца по късо, Димитров се намира на съвсем различна плоскост. Българинът е номер 11 през тази седмица и след кратко завръщане в топ 10 през миналия месец. Той се появява на турнира в Синсинати с намерението да се изкачи дори по-високо.

„Намирам се в страхотен момент. Смятам, че научих доста благодарение на това (визира спада през миналата година – б.р.), а в същото време е нещо, което трябва да помня. Не бива забравям подобни събития, защото тъкмо те всъщност ме карат тласкат да играя по-добре и по-добре, да бъда по-силен в тежките мигове, а това ти се отплаща в дългосрочен план”, каза Димитров ексклузивно за atpworldtour.com.

26-годишният играч кара един от най-добрите си сезони през последните години. След ползотворна подготовка с треньора Даниел Валверду, Димитров започна 2017-а във форма за топ 5. Тогава той победи трима играчи от топ 10 – Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори – по пътя към спечелването на турнира в Бризбейн.

Димитров прибави към това втория си полуфинал в Голям шлем на Аустрелиън Оупън, където загуби от Рафаел Надал. След домашната титла през февруари в София, стартът на Димитров беше 14 победи и 1 загуба.

„Имах страхотна подготовка. Смятам, че поработих доста, имах и правилната настройка, позитивност, както и желание отново да играя. Всичко останало бе останало на заден план за мен”, коментира Димитров.

Той имаше трудности с играта на клей, но на трева стигна до полуфинал в Куинс Клъб за трети път в кариерата си, а после стигна до четвъртия кръг на „Уимбълдън” (където загуби от бъдещия шампион Федерер).

Сега се радва, че се завръща на твърдите кортове, когато сезонът се пренася в Северна Америка. През настоящата кампания Григор спечели 76 процента от мачовете си на хард корт, в сравнение с успеваемост от 67 процента на трева и 44 процента на клей.

Григор за промяната у себе си, егоизма и как се изкачил на ново ниво

„Винаги съм харесвал да играя на твърди кортове. Очевидно имам добри резултати на тях. Но отново – пак ще трябва да излизам срещу трудни опоненти във всеки кръг и трябва да бъда подготвен… Нужно е да остана здраво стъпил на земята, да бъда скромен и да продължавам да играя играта си, да давам 100 процента всеки ден, а останалото просто ще се случи.”

Димитров, за когото това е 6-а поява в Синсинати, идва отново след най-доброто си представяне в турнира от ниво Мастърс 1000. Миналата година той стигна до полуфиналите, където загуби с 5:7 в трети сет от бъдещия шампион Марин Чилич. Сега Григор започва срещу испанеца Фелисиано Лопес, който надигра корееца Хьон Чунг със 7:6 (5), 6:1.

„Ще ми коства много да спечеля всеки мач, така че трябва да запазя тази инерция, тази позитивност”, добави Димитров. „Всеки път, когато можеш да използваш различно нещо в своя полза, трябва да се възползваш и да вървиш напред в турнира.”