Асоциацията на професионалните тенисисти ще наказва до живот състезателите, които участват в уговорени мачове. Това заяви президентът на централата Етиен дьо Вийер на конференция в Лондон. Според него незаконните залагания и уговорените мачове са сериозна заплаха за тениса в момента.

Както е известно в последните седмици доста тенисисти признаха, че са отхвърлили големи суми, за да загубят своите срещи.

„Това определено е заплаха за нас и затова трябва да вземем сериозни мерки”, каза Дьо Вийер.

Той добави още, че на тенисистите, който са уличени в употреба на допинг, ще им бъде позволено да се върнат на корта след изтърпяване на наказанието. Но всеки, който бъде признат за виновен за участие в уговорени мачове с цел финансова облага, ще бъде изхвърлен от тениса до живот.

„При участие в уговорени мачове ние ще бъдем безмилостни. Няма да има прошка за това. Ние сме за честност в спорта”, каза още Дьо Вийер.

На конференцията на спортни ръководители и бизнес лидери присъства и шефът на световната антидопингова агенция (УАДА) Дик Паунд, който скоро ще напусне поста си. Според него някой спортове имат прогрес в борбата с допинга, но други са далеч от изискванията.