Най-добрият британски тенисист Анди Мъри спаси пет разигравания за мача срещу Томи  Робредо във втори пореден финал, за да спечели титлата във  Валенсия с 3:6, 7:6(7), 7:6(8) и да продължи добрата си серия.

С това шотландецът измъкна важни  точки в битката за класиране на турнира в Лондон, който е последен за годината в мъжкия тенис и ще противопостави само осемте най-добри през 2014 г.

Двамата тенисисти не изглеждаха особено свежи на арена "Ахора", но повториха трилъра от Китай преди месец. Тогава Мъри отново  спаси пет разигравания за мача, за да стигне до 5:7, 7:6(9),  6:1.

Играещ с уайлдкард във Валенсия, където той спечели титлата  през 2009 година, поставеният под номер 3 в схемата Мъри направи добър мач срещу Робредо, но това не беше достатъчно за по-бърза победа.

Той все пак стигна до нея със страхотен бекхенд и  спечели 31-а купа в своята кариера. Миналата седмица той триумфира и във Виена, с което трупа ценни точки в борбата за Лондон. 

Успехът във Валенсия остави Мъри на пето място в ранглистата на АТП и той почти си осигури участие на финалния турнир в английската столица, особено след отказването на Рафаел Надал, който имаше сигурна квота.