През тази седмица Анди Мъри ще направи официалното си завръщане на корта. През януари шотландецът игра на Аустрелиън Оупън - турнир, който по това време изглеждаше като най-вероятно последният в кариерата му. След поражението в пет сета от Роберто Баутиста Агут Мъри дори получи церемония на корта, в която видя и видео, в което колегите му му пожелават успех в живота извън професионалния тенис.

В съзнанието си обаче Мъри имаше други планове. Той се подложи на операция за смяна на тазобедрената става с метална. В историята няма случай на тенисист, който е успявал да се завърне на корта и да играе на сингъл с метална тазобедрена става. Шотландецът обаче иска да се превърне в първия такъв.

Неговото вдъхновение и увереност, че отново може да играе професионален тенис се казваше Боб Брайън. Единият от двамата братя, оформящи най-великото дуо в тениса на двойки, премина през същата операция и се завърна на корта. Играта на двойки обаче е по-щадяща тялото и изисква по-малко движение.

Анди Мъри

източник: Gulliver/GettyImages

Заради това и Мъри взе решение да включи в хода на възстановяването си игра на двойки. Така през тази седмица той ще се включи на любимия си турнир в "Куинс Клъб", на който е петкратен шампион на сингъл. Негов партньор ще бъде Фелисиано Лопес, който на свой ред също е шампион на сингъл тук от 2017-а.

Анди Мъри

източник: Gulliver/GettyImages

Жребият не бе особено благосклонен за двамата, тъй като ще се изправят срещу №1 в схемата Хуан Себастиан Кабал и Роберт Фара. Резултатът обаче не е най-важното за Мъри.

Защото с операцията се промени и философията за играта му. Оттук насетне Мъри просто иска да има шанса да се наслаждава на играта, да се върне към детските си години, когато тенисът е бил само забавление.

"Не знам как ще се чувствам, когато се завърна на корта, но се чувствам късметлия. Спокоен съм, не очаквах да бъда в тази позиция. Не знаех как ще се чувствам, ако направя операцията, но беше брилянтно, напълно променящо живота за мен от гледна точка на къде бях", разкрива Мъри, който в Австралия със сълзи на очи призна, че му е трудно дори да изкачва стълби.

"Очаквам с нетърпение да изляза отново, но не знам какво да очаквам. Не поставям очаквания пред себе си, защото за мен е достатъчно отново да бъда на корта, да се чувствам комфортно и без болка."

"Ще се наслаждавам на състезанието, на тренировките, на удрянето на тенис топки, да правя всички неща, които не можех дори преди няколко месеца, така че ще видим, какво ще се случи."

Мъри все пак има план пред себе си, който включва завръщането му на сингъл по-късно през годината. "Надявам се в даден етап тази година да мога да играя отново на сингъл. Кога ще е това, не се интересувам да поставя времеви лимит, защото сега съм просто щастлив, така че нямам нужда да играя сингъл след Уимбълдън или дори след US Open. Наслаждавам се на нещата, които правя сега. Ако мога да го направя, би било брилянтно, но не мисля, че ще е така. Мисля, че ще отнеме повече време.

Той гледа и към участие в турнира на двойки на Уимбълдън, където смята, че дори би имал шанс за титла.

Анди Мъри

източник: Gulliver/GettyImages