Анди Мъри и Александър Долгополов ще играят на финала на турнира по тенис за мъже в Бризбейн, след като елиминираха съответно Бърнард Томич и Жил Симон. Мъри, за когото вече се грижи като треньор легендата Иван Лендъл, ще играе за своята 22-а титла на сингъл. Той елиминира австралийския тийнееджър Томич с 6:3, 6:2. Украинецът Долгополов, който е поставен под номер 3 в схемата на турнира, отстрани Жил Симон (Франция), номер 2, с 6:3, 6:4.

Мъри е амбициран де прекъсне черната серия за британците, които не са печелили Откритото първенство на Австралия от 1936-а година насам. Именно затова той назначи и Лендъл- осемкратен победител в Големия шлем, за свой треньор. Иначе 24-годишният шотландец има два загубени финала в Мелбърн, както и общо три във всички турнири от Големия шлем.

Той започна седмицата в доста лежерно темпо, като загуби два сета в първите си два мача тук, като това беше допълнено с отварянето на някои стари травми и болки в ахилеса. След това обаче на четвъртфинала буквално отнесе Маркос Багдатис, както и сега на полуфинала Томич.

"Днес съм доволен от играта си. Сервирах много добре, което е много важно в мачове от последната фаза на всеки един турнир, обясни Мъри, който реализира общо 13 аса днес. Но има едно нещо, което трябва да подобря и това е движението по корта.

За Долгополов пък участието на финал е първо, след като отстрани Жил Симон. 23-годишният украинец искаше масаж на слабините по средата на втория сет, след като получи болки в горната част на дясното бедро. Той обаче завърши победно мача и продължана успешната за него 2011-а година. Долгополов приключи миналия сезон като номер 15 в ранглистата и стана първият представител на бившата съветска република, попаднал в топ 20 след Андрей Медведев от 1995-а година. Иначе има два мача срещу Мъри, в които не може да се похвали с успех.