Световният номер 2 Карлос Алкарас повтори Рафа Надал и стана едва вторият играч, който печели 5 или повече Мастърс-а преди да е навършил 21. А на Маями Оупън той е най-високо поставен след отказването на Новак Джокович. Испанецът ще търси своя „слънчев дубъл“ – спечелването на Индиън Уелс и после на Маями Оупън.

Една от легендите в тениса Тод Уудбрич сравни Алкарас и Джокович. Според него испанецът все още не може да доминира играта във всяко разиграване, както го умее сърбина, но това е нормално за развитието му към момента. Причината е, че играта на Алкарас се налага да е „фундаментално комплексна“, което е изключително трудно да бъде постигнато на неговата възраст.

Победата на Индиън Уелс за испанеца прекъсна период от 8 месеца без титла за него, започнала след успеха в пет сета на Уимбълдън именно срещу Джокович. Тод Уудбрич заяви, че би искал Алкарас да бъде оставен на спокойствие да се развива. 

„Той преминава през период на привикване със слава, парите, напрежението, управлението на времето си. И това, което е най-важното е този екип, който е около него. Мисля, че те са наистина добър екип", каза бившият световен номер 1 на двойки.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

„Той е млад, все още няма тази способност на Новак да диктува всеки термин на корта. Той има чист блясък, страст, младост, атлетизъм и удари, но все още се развива. Не можеш да имаш игра, която е толкова фундаментално завършена като неговата, и да си го постигнал на 20 години. Трябва му време, за да продължи да съзрява, да се изгражда и да придобие тази последователност. Изглежда, че е натрупал мускули и това му помага изключително много със силата на удара. Той се превръща в един Давид Ферер от групата на връстниците си“, добави Уудбрич.