Тенис легендата Андре Агаси признава, че е носил перука през 90-те години на миналия век, за да прикрива плешивостта си. Шампионът от Уимбълдън промотира вчера новата си книга в Германия, и в европейската преса излязоха най-любопитните откъси от нея. Именно в нея Агаси споделя, че заради падналата си перука е загубил много важен мач.

„Всяка сутрин се събуждах и откривах „парченца” от себе си по възглавницата, в мивката, в канала. Питах се – искаш ли да носиш тупе? На корта? И си отговарях – какво друго мога да направя?!,” пише Агаси.

По време на Ролан Гарос през 1990 година, Агаси игра финал, първи за него в турнир от Големия шлем. „Тогава се получи истинско фиаско. Вечерта преди мача бях под душа, когато усетих, че перуката ми се разпада,” продължава разказа той. „Може би бях използвал лош шампоан. Паникьосах се и се обадих на брат ми Фили да дойде. „Пълен ужас!” казах му аз. Той я поогледа, и реши, че може да я закрепи с фиби, сложи поне 20. Попитах го: „Дали ще издържи?”, а той ми отговори: „Просто не мърдай твърде много.”

„Естествено, би трябвало да играя без перуката, но тогава всички журналисти щяха да ме разкрият, че съм бил плешив през цялото време. По време на загрявката се молих на Бог. Не за победа, а да не ми падне перуката,” разнася историята Агаси. „Представях си как милионите зрители се приближават до телевизионните си приемници и се ококорват, когато виждат как косата на Агаси пада от главата му.”

Заради всички тези тревоги, Агаси в крайна сметка губи мача от Андрес Гомес от Еквадор. Впоследствие съпругата на Андре Бруук Шийлдс го убеждава да се отърве от перуката.

„Тя ми каза, че ще е най-добре, ако си избръсна главата. Все едно ми предложи да си извадя всичките зъби,” добавя Агаси. „След като помислих няколко дни по-въпроса, за всичко лошо, което произлезе от тази перука, реших да направя следващата стъпка. Все едно чужд човек ме гледаше от огледалото. Перуката ми бе като окови, и в три различни цвята,” завършва историята един от най-големите тенисисти в света.