Поставената под номер 2 в основната схема Вера Звонавьова имаше нужда само от 59 минути, за да победи австрийката Сибил Бамер с 6-2, 6-1 в мача си от първи кръг на "Аустрелиън Оупън".

Звонарьова допусна само един пробив на сервиса си, а от своя страна проби съперничката си пет пъти.

„Определено съм доволна от начина, по който играх днес, но е трудно да покажеш най-добрия си тенис в първия си мач. Беше ми трудно да намеря ритъма си”, каза рускинята след двубоя. „Много се радвам, че отново съм в Австралия. Тук достигнах първия си полуфинал на турнир от Големия шлем”, допълни Звонарьова, която в следващия кръг ще срещне сръбкинята Бояна Йовановски.

Местната фаворитка Саманта Стоусър бе още по бърза в своя мач от първи кръг и победи американката Лорън Дейвис с 6-1, 6-1 за 53 минути. Стоусър демонстрира обичайно силния си сервис, като не даде нито една възможност за пробив на съперничката си.

„Мисля, че играх доста добре. Не допуснах почти никакви грешки. Водех добре разиграванията, а когато имах възможност да направя печеливш удар, го правех. Много добър начин да започна турнира”, каза поставената под номер 5 в основната схема. „Няма по-хубаво чувство от това да играеш на домашния си турнир от Големия шлем. Обичам да играя тук и да усещам подкрепата на публиката. Чувството е страхотно”, допълни Стоусър.

Сръбкинята Йелена Янкович надигра Алла Кудрявцева с 6-0, 7-6(5), докато 22-та в основната схема Флавиа Пенета победи Анастасия Родионова с 6-2, 6-1. Победи в първи кръг постигнаха още Надя Петрова, Агнешка Радванска и Мария Кириленко.