Вера Звонарьова се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия и продължава да мечтае за трети пореден финал в турнир от Големия шлем. Поставената под номер 2 рускиня спечели в два сета - 6:3, 7:6 (9) срещу Луси Сафарова. В тайбрека на втората част чехкинята водеше с 4:2 и 5:3, но не успя да изравни резултата в мача.

Звонарьова се поздрави със заслужен успех едва от четвъртия си си опит за спечелване на двубоя. Ако спечели титлата в Мелбърн, руската състезателка ще се изкачи на първо място в световната ранглиста.

Номер 3 в основната схема Ким Клайстерс също продължава в четвъртия кръг след успех срещу Ализе Корне (Франция) със 7:6 (3), 6:3. Белгийката, която е 3-кратна шампионка от турнири от Големия шлем, срещна огромна съпротива от младата Корне в първия сет, но го спечели след тайбрек. Клайстерс игра на финал в Австралия през 2004 година. Корне пък не успя да отпразнува навършването на 21-ата си годишнина с победа.

Полякинята Агниешка Радванска, поставена под номер 12, също се класира за следващия кръг след лесен успех с 6:1, 6:2 срещу Симона Халеп (Румъния). Номер 10 в схемата Шахар Пеер (Израел) отпадна след поражение 6:3, 6:7 (3), 4:6 от италианката Флавиа Пенета. Номер 13 Надя Петрова от Русия загуби драматично от своята сънародничка Екатерина Макарова с 2:6, 6:3, 6:8.