Маргарет Корт е най-великата австралийска шампионка в историята на тениса, както и една от най-емблематичните личности в спорта, но от две години насам не е приета напълно като такава в родната си страна.

24-кратната шампионка от Големия шлем и Tennis Australia са в обтегнати отношения заради откритата позиция на бившата №1 срещу браковете между гей двойките. Това доведе до истински бунт на тенисистите от страната, като дори бе повдигната темата един от кортовете в Melbourne Park, който носи името на Корт, да бъде прекръстен. Преди две години тя разочарова мнозина с изразяването на възгледите си, но сега иска да разреши въпроса с административното тяло на тениса в Австралия.

През 2020 г. ще бъдат чествани 50 години, откакто Маргарет Корт спечели четирите титли от Големия шлем в една година. През настоящата кампания от Tennis Australia оказаха огромна чест на Род Лейвър за същото постижение и официално отпразнуваха 50-годишнината на Australian Open. 77-годишната бивша тенисистка обаче е притеснена, че австралийците няма да ѝ окажат същата чест, тъй като никой все още не се е свързал с нея.

„Мисля, че от Tennis Australia трябва да седнат и да говорят с мен (б.а. – за годишнината)“, каза Корт пред „Nine“, цитирана от „The Guardian“. „Така и не са ми се обадили. Никой не е говорил с мен очи в очи за това. Смятам, че по-скоро няма да го направят“.

Тя не е посещавала Australian Open от 2 години насам, откакто открито изрази възгледите си за браковете между гей двойките.

„Те докараха Род от Америка. Ако мислят, че просто ще се появя внезапно… не мисля, че това е правилно. Смятам, че трябва да бъда поканена. Надявам се, че ще осигурят всичко по пътуването, както на него, и ще ме почетат. Ако няма да го направят, не искам да идвам“, обяви 24-кратната шампионка от Големия шлем.

Тя допълни, че не трябва позицията ѝ по темата, която предизвика множество дебати в обществото, да бъде фактор при оценяване на спортните ѝ успехи.

„Мисля, че нищо от това не трябва да се свързва с тенис кариерата ми. Беше различна фаза от живота ми в сравнение с това къде се намирам сега. Ако нашата нация не е достатъчно силна, за да се изправи срещу тези предизвикателства, значи има нещо грешно“.

Tennis Australia, от своя страна, обяви, че е „в процес на изясняване“ как трябва да бъде отпразнувана 50-годишнината от спечелването на „Златния шлем“ на Маргарет Корт.

„Както по-рано бе съобщено, Tennis Australia оценява постиженията в тениса на Маргарет Корт, въпреки че нейните възгледи не отговарят на нашите ценности – равенство, разнообразие, включване“, каза представител на асоциацията, цитиран от „The Guardian“.

Как започна всичко?

През 2017-а Маргарет Корт заяви, че „тенисът е пълен с лесбийки“, а това предизвика множество дебати, предвид факта, че още преди това тя бе заявила позицията си против браковете между гей двойките. Каза още, че транссексуалните са продукт „на дявола“.

Освен това, в интервю за „Vision Christian Radio“ преди две години, тя сподели, че зад специалните програми против училищния тормоз в Австралия стои „гей лоби“.

„Тенисът е пълен с лесбийки. Дори когато аз играех, имаше няколко, но те бяха точно тези, които привличаха младите“.

24-кратната шампионка от Шлема можеше напълно да загуби статута си на легенда в Melbourne Park и един от основните кортове вече да не носи нейното име. Според нея би било „обидно“, ако това се случи.

„Мисля, че е обидно. Нямам нищо против хомосексуалистите – като личности те могат да правят каквото искат, но моите вярвания като християнка са свързани с браковете, така както са описани в Библията. Смятам, че е тъжно, че тези хора използват това, за да правят удари под кръста“, каза тогава Корт, цитирана от „The Guardian“.

Корт бе основен пастор в църквата в Пърт Victory Life и още от над десетилетие е критик на браковете между гей двойки.

Опозицията:

Мартина Навратилова, която още през 70-те и 80-те не криеше хомосексуалността си, както и Били Джийн Кинг се обявиха против позицията на Маргарет Корт. Двете легенди заявиха, че името на един от кортовете в Melbourne Park трябва да се промени и вече да не името на австралийката.

Състезателите от страната в лицето на Саманта Стоусър, Ник Кирьос, Ашли Барти и Кейси Делакуа се противопоставиха на 24-кратната шампионка от Големия шлем. Делакуа има партньорка и заедно се радват на две деца. Джон Милман и Танаси Кокинакис също изказаха възгледите си против Корт.

„Мисля, че всичко това е лудост“, каза Стоусър преди две години, цитирана от „The Guardian“. „Смятам, че е очевидно, че цялото тенис общество има еднаква позиция и ще я отстояваме“, сподели тогава Сам Стоусър./tenniskafe