WTA  спази обещанието си и не включи турнира в Шънчжън в календара си. По традиция адпреварата е откриваща за сезона и подгряваща за Откритото първенство на Австралия.

Женската тенис асоциация предприе мярката да откаже турнирите си в Китай, след като бившата водачка в световната ранглиста на двойки Шуай Пън изчезна от публичното пространство веднага след като обвини висш партиен и държавен ръководител в сексуално насилие.

Дори и обаче WTA да бе зачислила турнира в графика си за догодина, провеждането му едва ли щеше да бъде възможно заради силно ограничените възможности за пътуване до Китай заради пандемията от COVID-19.

От обявения календар за първата половина на 2022 година става ясно, че ще се проведат пет турнира от категория  1000 - в Доха, Индиън Уелс, Маями, Мадрид и Рим, както и 8 турнира WTA 500 и поне 15 турнира WTA 250.

По някое време през 2022-ра се очаква обявяването на графика за втората половина от годината, който преди началото на пандемията бе доста богато наситен с турнири в Китай.