Бившата номер едно в тениса при жените Каролин Вожняцки определи като „неуважителни“ критиките, на които бе подложена през последната година. Датчанката, която утре ще играе първия си мач на турнира в Дубай, обърна внимание най-вече на казаното по неин адрес от страна на Мартина Навратилова и Мартина Хингис.

Миналия месец на Аустрелиън Оупън Навратилова заяви, че „никой не счита Вожняцки за истински номер едно“. Бившата руска тениситка, която има 18 титли на сингъл от Големия шлем, добави, че 21-годишната датчанка, която отстъпи лидерската позиция в ранглистата на Виктория Азаренка, никога нямаше да стигне до първата позиция, ако все още се даваха допълнителни точки за победи над високо поставени тенисисти.

„През последните 4 години Вожняцки не се представя добре срещу останалите от топ 10 или топ 5“, каза Навратилова и добави, че ранглистата разчита „прекалено много на количеството, а не качеството“.

Бившата първа ракета на Швейцария Мартина Хингис също критикува Вожняцки, която все още няма титла от Големия шлем. Хингис смята, че датчанката играе твърде защитно.

Самата Вожняцки пък заяви, че е разочарована от тези изказвания. „Загубих част от уважението, което имах към тях и към това, което са постигнали“, каза 21-годишната тенисистка. „Знам колко трудно е да стигнеш топ ниво в спорт като тениса. Никога няма кажа, че Навратилова може да е номер едно само ако никой друг не играе. Това би било непочтително. Тя беше невероятна, спечели толкова турнири от Големия шлем. Ударите й бяха удивителни.“

„Мартина Хингис също беше невероятна, тя беше любимият ми играч. Но си мисля, че трябва да уважават малко повече днешните играчи. Най-малкото защото знаят колко е трудно“, продължи датчанката. Тя сподели също, че не мисли за кариера като коментатор, след като приключи с тениса. „Не обичам да критикувам хората, защото винаги съм позитивно настроена. Сигурно ще ме уволнят заради това“, завърши Вожняцки.