Винъс Уилямс, играеща в първия си мач от началото на януари насам, загуби от Селин Неф с 6-3, 6-7 (3), 2-6 в първи кръг на турнира в Хертогенбош, Нидерландия. Американката, която навършва 43 години в събота, започна силно срещата, но силите й стигнаха само за един сет. 17-годишната й швейцарска съперничка, под номер 202 в света, триумфира за час и 19 минути игра.

Уилямс, 696-а в ранглистата при дамите, получи „уайлд кард“ за надпреварата и участваше на турнир в Нидерландия за първи път в дългата си кариера. Това бе и неин първи двубой на трева от Уимбълдън през 2021-а насам. Последният й официален мач пък бе в Оукланд през януари, където тя отстъпи във втората си среща от китайката Лин Джу. Във въпросния двубой тя получи травма на подколянното сухожилие, която я принуди да откаже участие на Аустрелиън Оупън.

Днес Уилямс проби в осмия гейм на откриващия сет, за да поведе в резултата. Впоследствие тя проби Неф в петия на втората част, но швейцарката върна брейка и триумфира в дългия гейм. Уилямс бе пробита в три поредни нейни сервис гейма. След като удържа подаването си, спасявайки мачбол в седмия гейм, Неф сервира комфортно и спечели мача. В следващия кръг тя ще играе с осмата в схемата Кейтрин Макнали, която надви сънародничката си Кейти Волинец с 6-2, 6-1.

Вероника Кудерметова от Русия е поставена под номер 1 в турнира, който включва още олимпийската шампионка Белинда Бенчич и бившите шампионки от Шлема Бианка Андрееску и Виктория Азаренка.