Украинската тенисистка Марта Костюк отправи остри думи срещу колегите си от Русия и Беларус във връзка с военната инвазия в Украйна и забраната на организаторите на Уимбълдън за участие на руснаци и беларуси в турнира.

"Те се преструват, че не се случва нищо, че те са жертвите в тази ситуация, което наистина не разбирам. Не знам колко време трябва да мине, преди да спрат да си търсят оправдания", каза Костюк във връзка с коментарите, че руските тенисисти не могат да осъдят войната в Украйна, тъй като се притесняват за сигурността на близките си в Русия. "Нека бъде честни, играчите най-малко в топ 50 имат достатъчно пари, за да преместят семействата си. Вече минаха два месеца, те имат всички възможности да преместят близките си, но просто избират да не правят тази жертва. Те твърдят, че нямат избор, но всеки има избор в живота. Познавам хора, които избягаха от Русия, защото не искат да живеят в такава страна, не искат да живеят в страна, в която ти е забранено да говориш. Всеки има избор дали да продължи да живее в страна, в която нямаш основни човешки свободи. Хората имат толкова различни възможности да направят нещо по въпроса. Чухме толкова много оправдания за тези седмици", допълни 60-та в света Костюк, която разкри, че е финансирала бягството на близките си от Украйна.

"Аз трябва да върша работата си и да се грижа за семейството си. Те защо не го правят? Наистина не разбирам. Само за да имат това оправдание, че имат семейство в Русия и е опасно. Хайде да престанем с това. Нито една публична личност не е вкарана в затвора в Русия", каза още младата тенисистка.