Елина Свитолина спечели демонстративния турнир „Bett1 Aces“ в Берлин след като на финала победи Петра Квитова с 3-6, 6-1, 10-5 след час и половина на корта. Мачът трябваше да се играе в сряда, но бе отложен на няколко пъти заради дъжд.

Свитолина спечели първия гейм, но Квитова осъществи пробив и поведе с 3-1. Украинката съкрати изоставането си, но нейната съперничка стигна до нов пробив и увеличи аванси си до 5-2. Квитова загуби следващия гейм, но след това показа по-високо ниво и затвори сета при 6-3 в своя полза. Квитова показваше агресивна и уверена игра и изглеждаше, че няма да има особени проблеми във втория сет, но развитието на мача се обърна много бързо. Свитолина излезе като преобразена за втората част и поведе уверено с 3-0. Квитова намали резултата, но украинката беше безпощадна в следващите три гейма, спечелвайки сета с 6-1 за 34 минути игра.

Тайбрекът започна по-силно за Свитолина, която поведе с 2-0. Украинката увеличи аванса си до 5-2, след което Квитова реализира пробив и върна интригата. Това обаче се оказа недостатъчно, тъй като Свитолина спечели 5 от следващите 6 разигравания, триумфирайки в тайбрека с 10-5.

По този начин украинката спечели втори турнир от началото на годината, след като през март триумфира с титлата в Монтерей.