Три победителки в турнирите от Големия шлем се класираха за полуфиналите на турнира по тенис на твърда настилка в Острава (Чехия) с награден фонд от 757 900 щатски долара.

Водачката в световната ранглиста и шампионка от "Ролан Гарос" и Откритото първенство на САЩ Ига Швьонтек спечели с 6:4, 6:4 срещу американката Кейти МакНали. Световната номер 151 МакНали създаде доста проблеми на Швьонтек, но в крайна сметка полякинята спечели първия сет, след като навакса изоставане от пробив, и взе втория, след като допусна преди това да загуби брейк аванс.

На полуфиналите Швьонтек ще срещне рускинята Екатерина Александрова.

В другия полуфинал среща ще си дадат казахстанката Елена Рибакина и чехкинята Барбора Крейчикова.

Настоящата шампионка от "Уимбълдън" Рибакина спечели със 7:6(5), 6:4 срещу бивша такава в Лондон като Петра Квитова. Чехкинята водеше с 4:2 точки в тайбрека на първия сет, но го изгуби с 5:7 точки. Това даде допълнителен импулс в играта на Рибакина, която стигна до осем точки за пробив във втория сет. Квитова спаси първите седем от тях, но при последната допусна единствения пробив за деня, който и костваше и мача.

Домакините от Чехия все пак ще имат своя представителка на полуфиналите, след като Барбора Крейчикова, шампионка на "Ролан Гарос" за 2020 година, победи със 7:6(7), 6:3 американската тийнейджърка Алисия Паркс.