Интересни разкрития около живота на Ана Курникова внесе нейният първи треньор, който я е открил за този спорт – Лариса Дмитриевна Преображенска. В интервю за руско интернет издание тя разказа за времето от 7 до 16-годишна възраст, в което руският секссимвол е бил под нейно ръководство.

Дмитриевна сподели, че като малка Курникова е била дете, което не се е интересувало от дрехи и вещи, но нещата впоследствие са се променили: „В детството й вещите изобщо не я интересуваха. Дори я обиждах, че не се преоблича в нормални дрехи, а ходи в спортни екипи. На няколко пъти съм й казвала: „Сложи си най-накрая нещо по-цивилизовано.” Тя разбира се ме послуша, но чак, когато стана на 16 години.”

По думите на Дмитриевна още след първата си победа на турнира “Ориндж Боул” Курникова се възгордяла и престанала да слуша наставленията на своя наставник.

Според Лариса Ана трудно общувала със своята майка, но вероятно сега нещата стоят по друг начин, а и Енрике се държи много добре с нея.
”Тя се справи и се адаптира бързо с всичко в САЩ. Научи и езика много бързо. В школата на Болитиери я караха да играе силов тенис, докато като беше тук залагахме повече на техниката”, добави още тя.

Колкото до отношението на Курникова към Мария Шарапова Дмитриева разкри, че Ана още в началото много е харесала своята съперничка, както и неговата игра.