Световната номер 1 Ига Швьонтек бе детронирана на силния тенис турнир в Рим, след като бе принудена да се откаже в мача си от четвъртфиналите с Елена Рибакина при резултат 6-2, 6-7 (3), 2-2 след близо два часа и 20 минути игра.

Полякинята започна ударно срещата си с финалистката от Аустрелиън Оупън, дърпайки на бърза ръка с два пробива и 4-0. До края на сета тя нямаше проблеми и спечели категорично частта с 6-2. Трикратната шампионка в турнирите от Големия шлем продължи по възходяща, като започна и втория сет с пробив. Рибакина обаче не загуби вяра в себе си и върна брейка в осмия гейм.

Впоследствие тя отрази още пет шанса за пробив пред Швьонтек и сетът трябваше да бъде решен в тайбрек. В него казахстанката показа по-солидна игра и от 3-3 спечели четири безответни точки, с което вкара двубоя в трета решителна част. При 3-6 шампионката от последните две издания се хвана за крака, а след края на сета поиска медицински таймаут. Швьонтек се бори до 2-2 в третата част, но за повече нямаше сили и прекрати участието си поради контузия.

Така Рибакина достигна полуфиналите, където ще играе с бившата шампионка от Ролан Гарос Йелена Остапенко, надвила Паула Бадоса в три сета. В другия спор от последните четири в надпреварата Вероника Кудерметова от Русия се изправя срещу украинката Анхелина Калинина.