Гергана Топалова се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей за жени на Световната федерация ITF в Пазарджик с награден фонд 40 хиляди долара.

Поставената под номер 3 Топалова спечели срещу участващата с "уайлд кард" сънорадничка своя Денислава Глушкова с 6:2, 6:1 за 77 минути.

Така тя си осигури 624 долара и 7 точки за световната ранглиста, а за място на четвъртфиналите ще срещне бившата номер 35 в класацията на УТА Полона Херцог от Словения.  

Други две представителки на домакините отпаднаха след загуби в първите си мачове от основната схема.

Държавната шампионка Джулия Терзийска, "щастлива губеща" от квалификациите, претърпя поражение от друга квалификакантка Ника Радишич (Словения) с 4:6, 6:4, 3:6 след почти два часа и половина игра. Терзийска пропиля аванс от 4:2 гейма в първия сет, а при 3:5 в третата част тя пропусна три възможности да си върне пробива и беше елиминирана.

Участващата с "уайлд кард" 16-годишна Елизара Янева пък падна от петата поставена Сапфо Сакелариди (Гърция) с 1:6, 3:6 за 49 минути.  

В надпреварата поединично продължават две българки, след като квалификантката Лия Каратанчева вчера се справи с номер 2 Сузан Ламенс (Нидерландия) с 6:3, 6:2 и утре ще има за съперничка Лоа Боасон от Франция.

В схемата на двойки Топалова и Даниела Висмане (Латвия) играят в момента първия си мач срещу българския дует Глушкова и Габриела Михайлова.