Гергана Топалова се класира за втория кръг на квалификациите на турнира по тенис от сериите WTA 250 на клей в румънския град Яш. Турнирът, с награден фонд от 232 244 евро, привлича някои от най-добрите тенисистки в света.

Поставената под номер 11 в схемата на пресявките Топалова победи Наталия Сабанин от Унгария със 7:6(6), 1:6, 6:3 за 2 часа и 10 минути. Мачът започна оспорвано, като първият сет се реши в тайбрек, който Топалова спечели с минимална разлика. Във втория сет обаче, българката срещна сериозни затруднения и успя да вземе само един гейм, което позволи на Сабанин да изравни.

В третата част националката показа борбен дух и направи пробив в осмия гейм. Със стабилна игра при свой сервис, Топалова успя да затвори мача и да си осигури място във втория кръг на квалификациите. Този успех донесе на Топалова 12 точки за световната ранглиста и парична награда от 1860 евро.

В следващия кръг на пресявките Гергана Топалова ще се изправи срещу победителката от мача между водачката в схемата Леа Бошкович (Хърватия) и румънката Ирина Фетекау. Мачът ще бъде от голямо значение за Топалова, тъй като победата ще й осигури участие в основната схема на турнира.