Украинската квалификантка Леся Цуренко се е оттеглила от мача от третия кръг на турнира в Индиън Уелс срещу втората поставена Арина Сабаленка от Беларус, след като е получила паник атаки след разговор с президента на Женската тенис асоциация (УТА), разкри тя днес.
 
Цуренко, която победи хърватката Дона Векич с 2:6, 6:2, 6:2 в петък, се оттегли от турнира малко преди срещата й срещу Сабаленка, позовавайки се на лични причини, съобщиха организаторите.
 
"Причината за оттеглянето беше паник атака. Официално ще пише "лични причини", но всъщност става дума за проблеми с дишането и, може да се каже, истерия", заяви Цуренко пред сайта "Big Tennis Ukraine".
 
33-годишната теннистка разкри, че причината за нейната паник атака е разговор, който е провела дни по-рано с президента на УТА - Стив Саймън, за отзвука в тенис средите на руската инвазия в Украйна.
 
"Бях абсолютно шокирана от това, което чух. Каза, че самият той не подкрепя войната, но ако играчите от Русия и Беларус го правят, то това е само тяхно собствено мнение и мнението на другите хора не трябва да ме тревожи. В същото време той отбеляза, че ако това се беше случило с него и той беше на мое място, щеше да се почувства ужасно", обясни Цуренко.
 
Цуренко добави, че шефът на УТА е изразил увереността си в допускането на състезателите от Русия и Беларус на Олимпийските игри.
 
"На въпрос дали разбира какво ми говори по време на активната фаза на военната агресия на Русия в моята страна, той отговори утвърдително и това беше неговото мнение", заяви още тенисистката.
 
Цуренко добави, че разговорът й с шефа на УТА се е състоял преди победата във втория кръг срещу Векич.
 
"Наистина се надявам, че ще мога да усвоя цялата тази информация и да бъда по-добре подготвена за следващия турнир", каза тя.
 
Цуренко разкри, че украинските играчи са поискали конферентен разговор с Борда на директорите на УТА, за да обсъдят ръководството на централата и свързаните с тях опасения.
 
Автор: БТА/Ива Кръстева