Блестящата игра на руската тенисистка Вера Звонарьова доведе до истински бунт в затвора за млади престъпници в близост до Рочестър. Това бе съобщено днес от британските правоохранителни органи след съдебно заседание в Кент.

Според очевидци, в затвора в близост до Рочестър е започнал истински погром, след като надзирателите не са разрешили на младите затворници да гледат в края на юни четвъртфиналната среща от Уимбълдън при жените между Вера Звонарьова и белгийската тенисистка Ким Клайстерс.

Над 30 млади затворници са започнали да удрят прозорците на затвора, да чупят мебелите и да ги хвърлят по надзирателите. Вредите, по най-скромни изчисления, са над 10 000 лири. Ситуацията в затвора е била овладяна едва след пристигането на специално подразделение на полицията.

Разкривайки инициаторите на бунта, полицаите казаха, че "младите хора са били възбудени от Уимбълдън и от световното първенство по футбол и са искали да видят максимално количество спортни предавания по телевизията". Забраната да гледат мача на "любимите тенисистки на младите затворници - Звонарьова и Клайстерс, е станала последната капка: те буквално са се вбесили и са започнали да чупят всичко подред".

На инициаторите на погрома - 18-годишния Чарли Екхърст, 18-годишния Рис Блекстоун и още един неназован 17-годишен престъпник,са предявени обвинения за провокиране на безпорядъци.