Легендарната тенисистка Мартина Навратилова разкри публично, че се бори с рак на гърдата. Тя призна, че прави това признание, за да накара всички да се замислят по-сериозно върху проблема. В нейния случай прегледите са били твърде нарядко, но все пак болестта е открита навреме, за да има отлични шансове за възстановяване.

В откровено интервю за списание People, 53-годишната Навратилова споделя, че се е разплакала, когато биопсията се е оказала позитивна, след рутинен преглед на мамограф през февруари.

„Това наистина бе шамар за мен. До този момент винаги аз държах контрол над живота и тялото си, и когато това се случи, не знаех какво да сторя,” казва тя. Ракът, от който страда Навратилова, все пак не се развива, и лекарите твърдят, че може да се излекува напълно след радиотерапия.

Личният лекар на Навратилова, и нейна добра приятелка Минди Нагъл обяснява: „Това е възможно най-добрият сценарий на заболяването.” Бившата тенисистка вече се е подложила на лупектомия и стартира шест седмици лечение.

В своето интервю Мартина призовава всички жени да не отлагат прегледите и те да бъдат повече от редовни. „Цели четири години не бях се преглеждала. Всички са много заети, но това не е извинение. Аз водя здравословен начин на живот, и пак ме застигна,” казва твърдо Навратилова.