Защитаващата титлата си Елина Свитолина продължи с доминацията си срещу световната номер 2 Каролина Плишкова с двусетов успех в първия двубой от Лилавата група на финалите на WTA в Шънджън.

Осмата поставена надигра чехкинята след 7-6 (12), 6-4 за един час и 53 минути игра. Това беше четвъртата последователна победа на украинката над опонентката й, която завърши с цели 42 непредизвикани грешки.

„Опитвах се да бъда готова за силния й сервис и впоследствие да атакувам втория. Настилката е малко бавна и аз разполагах с повече време при ретура“, сподели победителката след края на мача.

Това беше разочароващ резултат за Плишкова, която започна добре двубоя, миксирайки типичните за нея силни удари от основната линия с по-леки такива, включително и страхотна къса топка, с която проби още в откриващия гейм. Но Свитолина постепенно се окопити и се завърна в срещата след брейк в четвъртия гейм. Чехкинята спаси шест сетбола в тайбрека, но сбърка при седмия и така украинката излезе с едни гърди напред.

Плишкова бе повлияна от негативния резултат в първия сет и бе пробита още на старта на втората част и така и не успя да затрудни подаването на Свитолина.

25-годишната тенисистка е в търсене на първа титла след въпросната си в Шънджън в края на миналата година. Плишкова, която има четири титли през сезона, играе за четвърти последователен път в груповата фаза на надпреварата и достигна до полуфиналите в предишните си две участия.

Шампионката от Ю Ес Оупън Бианка Андрееску се изправя малко по-късно срещу победителката на Уимбълдън Симона Халеп в другия мач от Лилавата група. /БГНЕС