Най-добрата ни ракета при жените Цветана Пиронкова отпадна в първия кръг на турнира в Ню Хейвън, САЩ. Пловдивчанката отстъпи в три сета срещу 66-ата в света Доминика Цибулкова от Словакия, като мачът премина през два изцеждащи тайбрека – 6:7 (6), 7:6 (5), 3:6.

Цвети и нейната съперничка се вкопчиха в здрава битка още от първия гейм на мача, в който словашката тенисистка трябваше да отрази цели 6 точки за пробив, за да спаси подаването си. При 2:1 в нейна полза дойде серия от четири поредни пробива, а за да се стигне до 6:6 двете опонентки си размениха и по още един. В тайбрека началният удар продължи да не бъде фактор при разиграванията и Цвети дори имаше сетбол при 6:5 в своя полза. Тогава дойде ред на Цибулкова да сервира и словачката се измъкна с две поредни точки. В следващото разиграване Цвети загуби сета след 6:8.

Следващият сет започна с още по-изтощителен гейм, в който Цвети трябваше да спасява 4 точки за пробив и след 6 равенства успя да се защити. С психологическото предимство на своя страна тя проби опонентката си и дори дръпна с 4:0 след още един брейк. Цибулкова се мобилизира и започна да връща пробивите, като при 4:5 и 5:6 спаси и по един сетбол за Пиронкова. При тайбрека минибрейковете отново бяха налице, но Цвети извлече максимума и дръпна с 6:3. Едва от третия опит пловдивчанката успя да затвори сета.

В последната част пробивите бяха значително по-малко, като Пиронкова първа направи такъв за 3:2, но не можа да го затвърди. Впоследствие Цибулкова реализира такъв за 5:3 и вече на свой сервис спечели мача с втория си мачбол.

Това беше 7-ият успех на словачката над нашата тенисистка в общо 10-те им мача дотук.