Ига Швьонтек смята за несправедливо женския тенис да изостава толкова много от мъжкия, що се отнася до наградните фондове от международните турнири.

Водачката в световната ранглиста спечели 120 150 долара за спечелената титла в Щутгарт миналата седмица, плюс спортна кола Порше, когато победи на финала шампионката от Откритото първенство на Австралия Арина Сабаленка. В същото време за трофея в Барселона в неделя Карлос Алкарас взе чек за 477 795 евро (527 000 долара).

Двата турнира се считат за еднакви по отношение на статута и качеството на техните кортове, но разликата в наградния фонд е поразителна. Това показва колко голямо различие има при мъжете и при жените в обикновените турнири, въпреки че на тези от Големия шлем се предлагат еднакви фондове.

Швьонтек и Алкарас участват тази седмица в Мадрид, където парите за двата пола са равни, а шампионът ще прибере 1 105 265 евро (1,2 милиона долара).

"Донякъде е очевидно какво е моето мнение, защото тенисът е един от спортовете, в които говорим за равенство. Мисля, че така или иначе е по-добър от повечето спортове. Но все пак има много, върху което можем да работим по отношение на получаването на равни наградни фондове на някои УТА турнири в сравнение с АТП на същото ниво", каза полякинята.

"Турнирите от Големия шлем вече са равностойни, както знаем. Това е хубаво, но със сигурност би било добре, ако УТА се съсредоточи върху това. Но всъщност не искам да навлизам в темата, защото е много бизнес и понякога политика. Не мисля, че имам голямо влияние. Мога само да кажа, че би било хубаво за нашия спорт да е равен, особено защото всички ние вършим една и съща работа", добави тя.

"Има хора, които казват, че мъжкият тенис е по-приятен за гледане и момчетата могат да направят повече неща, защото са физически и биологично по-силни. Мисля, че имаше много хора, например преди няколко години, които казваха, че УТА не е последователна и това е жалко, но точно сега мисля, че жените сме дори по-последователни от момчетата с нашата игра", каза 21-годишната Швьонтек.

"Гледането на женски тенис дава същите емоции, а понякога дори повече, защото ние сме жени и сме малко по-емоционални. Но, да, мисля, че би било хубаво, ако УТА можеше да се изравни с АТП по наградни фондове", коментира полякинята.