Ига Швьонтек се възстанови бързо и е оптимистка, че ще се представи достойно на тревните кортове на "Уимбълдън". Номер 1 в световната ранглиста за жени спечели третата си титла от Откритото първенство на Франция за четири години в Париж преди три седмици и се стреми да завоюва и трофея от "Уимбълдън", след като стана шампионка и на Откритото първенство на САЩ на твърди кортове миналата година.

Полякинята се оттегли преди полуфинала на турнира на трева в Бад Хомбург в петък заради вирус и хранително отравяне, но тренираше днес на "Уимбълдън" и се чувстваше добре.

"Имах наистина лоша вечер в четвъртък. Сутринта направихме измервания с моя кондиционен треньор и те наистина не изглеждаха добре, защото почти не спах", коментира преди медиите Швьонтек.

"Имах болки в корема, но не знам дали имаше нещо по-сериозни или не. По-късно през деня се почувствах добре, така че вече се оправям. Използвах добре времето си в Бад Хомбург, за да тренирам и да свикна с тревните кортове. Чувствам, че всяка година влизам в ритъм малко по-бързо. Така че чувствам, че съм готова и съм доста развълнуван преди този турнир", добави тя.

През миналата година Швьонтек отпадна в третия кръг на "Уимбълдън" след загуба от Ализе Корне (Франция). Тя е шампионка за девойки на турнира в Лондон.

"Няколко години се чувствах много добре на трева, например когато бях девойка, но след това имах няколко турнира, на които се надявах да играя малко по-добре. Със сигурност свикването с тревата винаги е било най-трудна част, защото когато играеш добре на "Ролан Гарос", тогава имаш по-малко време да се подготвя за "Уимбълдън", заяви полякинята.

"Миналата година, когато не играх никакви мачове преди "Уимбълдън", беше трудно да използвам интуицията си, защото имаше напрежение. Чувствах, че играя на турнир от Големия шлем, играх толкова добре на "Ролан Гарос", че трябва да играя добре и тук също. Но е различно. Мозъкът ви трябва да усети, че топката отскача по-ниско. Не можете да мислите за такива неща по време на мач. Така че тази година ще ми бъде по-лесно да използвам интуицията си малко повече", каза Шьонтек.

"Вярвам, че най-добрите тенисисти могат да играят на всякакви настилки. Искам да стана такъв играч, който може да играе добре и на трева и да се чувства комфортно. Миналата година свършихме доста добра работа с треньора ми. Тази година имахме повече време да се съсредоточим върху основното - повече време да играем мачове. Използвах това време колкото е възможно повече", допълни тя.