Водачката в световната ранглиста по тенис Ига Швьонтек (Полша) заяви, че се чувства най-удобно на клей, но се надява, че подобно на идола си Рафаел Надал ще печели титли на всички настилки, за да стане една от великите в тениса.

21-годишната Швьонтек спечели Откритото първенство на Франция през 2020-а и 2022-а, а през миналата година триумфира и на Откритото първенство на САЩ.

"Мисля, че ако искаш да бъдеш най-добрият в тениса, трябва да играеш стабилно на всички настилки. Все още се приспособявам на трева. Знам, че сезонът на трева е важна част от Тура и би трябвало да се справям на по-високо ниво", коментира полякинята.

Тя даде за пример испанеца Рафаел Надал, който се превърна в доминиращ играч на клей в последните две десетилетия с 14 титла от Ролан Гарос, но грабна и няколко трофея от останалите три турнири от Големия шлем.

"Както виждате Рафа, който е определян като специалист на клей, е спечелил толкова много турнири на твърди кортове и на трева. Целта е да бъда добра навсякъде. Винаги ще има тенисисти, които се чувстват по-добре на клей или на твърди кортове, така че е въпрос на техника или просто да се приспособиш", обясни Ига Швьонтек.

Швьонтек очаква мач с хърватката Дона Векич в четвъртия кръг на турнира в италианската столица Рим, където е в серия от 13 успеха.